|
Botten ingredienser: |
12 st | Digestivekex
| 75 g | Smör |
|
Fyllning ingredienser: |
800 g | Philadelphiaost
| 2 dl | Strösocker
| 1 msk | Vaniljsocker
| 2 msk | Vetemjöl
| 0,5 tsk | Salt
| 4 st | Ägg
| 2 st | Apelsiner |
|
Topping ingredienser: |
100 g | Mörk choklad, 70%
| 2 dl | Vispgrädde
| 2 msk | Sirap
| 1 msk | Smör
| ½ tsk | Vaniljsocker
| 1 nypa | Salt |
|
|
|
Botten tillagning: |
Smält smöret. Krossa kexen grovt i en matberedare.
Häll i smöret och kör till en smulig smet. Tryck ut blandningen i en 24 cm bakform med löstagbar kant.
Du behöver inte trycka upp smeten längs kanterna.
Det ska bara bli en bottenplatta.
Ställ kallt. |
Fyllning tillagning: |
Värm ugnen till 175 grader.
Rör ihop philadelphiaosten med sockret och vaniljsockret en bunke. Blanda ner vetemjölet och saltet och rör till en slät smet.
Rör ner äggen – ett i taget – så att de blandas ut ordentligt i smeten.
Riv av skalet på 2 st apelsiner, häll sedan ner det i smeten.
Pressa saften från 1 st apelsin i smeten.
Rör smeten till en jämn yta.
Häll i formen med kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter*. Kakan kommer att verka mjuk men den stelnar när den svalnar.
Låt kakan kallna helt och lossa den sedan från formen med en kniv eller liten spatel. |
Topping tillagning: |
Gör chokladspegeln genom att smälta samman choklad, grädde och sirap till en slät massa. Tillsätt eventuellt lite extra grädde om såsen känns för tjock. Rör sist ner vaniljsocker och salt. Låt svalna en kort stund och bred sedan såsen över cheesecaken. |
|
|