Grillad napolitansk pizza

Tid 60 min Antal 6 st Antal 350°C
Degen ingredienser:
1 kg Tipo-00 mjöl
650 g Kallt vatten
25 g Salt
5 g Olivolja
1 g Färsk jäst

Topping ingredienser:
250 g Mozzarela
2 burkar Hela tomater utan skal
1 tsk Salt
3 klyftor Vitlök

Gräddning ingredienser:
10 tsk Olivolja
1 nypa Svartpeppar
15 st Basilika



Degen tillagning:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt hälften av mjölet och knåda ihop. Tillsätt sedan saltet, olivolja och resterande mjöl.
Arbeta för hand i ca. 20 minuter på en bakbänk.

Låt degen vila på bänk under bakduk i fem minuter. Runddriv degen tills den fått en slät yta utan att den spricker och lägg sedan i en ca 5-6 dl rund plastlåda med lock.

Låt jäsa i ca 12 timmar i rumstemperatur, den kommer då att få luftbubblor i degen.

Runddriv degen till släta bollar om 250g och lägg tillbaka i plastlådorna med den släta sida uppåt. Förvara sedan degen upp till två dygn i kylen. Ta fram ur kylen 2-3 timmar innan utbak.

Baka sedan ut degarna i vetemjöl i bakbordet.

Ta en näve av mjölet och strö över den degboll du ska ha, ta varsamt upp den ur lådan och placera i mjölhögen, var noga med att hålla koll på vilken sida som är ovansidan på bollen då den ska vara uppåt på pizzan.

Börja trycka ut degen med fingrarna (inte fingertopparna) pressa luften utåt kanterna för att få en luftig kant, här vänder du pizzan flera gånger i mjölet för att få en jämn fördelning av luften. Håll koll på vilken som är ovansidan hela tiden.

När du känner dig nöjd så ta upp degen och slå av mjölet försiktigt mellan händerna och lägg pizzan på mjölfri yta.

Topping tillagning:
Innan du gör toppingen så sätt på grillen så att den hinner komma upp i värme.
Den skall vara mellan 35-450 grader för ett bra resultat. Många gasolgrillar komme inte upp i denna värmen så använd en grill med briketter. Lägg på pizzastenen så att den blir varm innan du lägger på pizzan.

När det kommer till topping sätter egentligen bara fantasin gränser.
Men här skall vi göra en standard Margherita.

Börja med tomater på burk och häll i en bunke, krossar med händerna och sedan rensar bort kärnhusen. Blanda ner sedan ned saltet och vitlöken.
Smaka av efter tycke och smak.

Lägg sedan på tomatblandningen på en pizza, ha gärna ca 2cm kant runt om utan tomater.

Toppa sedan med ca. 50 g mozzarella eller efter smak.

Gräddning tillagning:
Se till att grillen har kommit upp i temperatur innan gräddning av pizzan. Lägg sedan på pizzan på stenen. Det bör dock inte ta mer än 2 minuter för en pizza att gräddas klart.

Tag ut och toppa eventuellt med olivolja, svartpeppar och färsk basilika för extra smak.