Jordgubbscheesecake |
175°C | |
|
|
Botten ingredienser: |
11 st | Digestivekex
| 75 g | Smör
| 2 msk | Farinsocker
| 2 msk | Nutella
| 2 msk | Kakao |
|
Fyllning ingredienser: |
800 g | Philadelphiaost
| 2 dl | Strösocker
| 1 msk | Vaniljsocker
| 2 msk | Vetemjöl
| 0,5 tsk | Salt
| 4 st | Ägg
| 1½ st | Lime |
|
Topping ingredienser: |
1,5 l | Rensade jordgubbar
| 2 dl | Strösocker
| 2 msk | Maizena
| 1½ st | Gelatinblad |
|
|
|
Botten tillagning: |
Smält smöret. Krossa kexen grovt i en matberedare. Häll i smöret och kör till en smulig smet. Häll sedan ner farinsockret, nutellan och kakaon och kör till en jämn smet. Tryck ut blandningen i en 27 cm bakform med löstagbar kant. Du behöver inte trycka upp smeten längs kanterna. Det ska bara bli en bottenplatta. Ställ kallt. |
Fyllning tillagning: |
Värm ugnen till 175 grader. Rör ihop philadelphiaosten med sockret och vaniljsockret en bunke. Blanda ner vetemjölet och saltet och rör till en slät smet. Rör ner äggen – ett i taget – så att de blandas ut ordentligt i smeten. Pressa saften från limen i smeten. Rör smeten till en jämn yta. Häll i formen med kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter*. Kakan kommer att verka mjuk men den stelnar när den svalnar. Låt kakan kallna helt och lossa den sedan från formen med en kniv eller liten spatel. |
Topping tillagning: |
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål.
Ta 2/3 av jordgubbarna och skär i halvor. Ställ åt sidan, dessa ska tillsättas senare.
Ta 1/3 av jordgubbarna och skär i mindre bitar. Häll de de mindre bitarna i en kastrull med sockret. Låt koka tills du får en kompott. Rör ur maizenan i lite vatten, tillsätt den i kompotten och rör om och fortsätt att koka under fortsatt omrörning. Ta kompotten från värmen och tillsätt gelatinbladen. Rör om och låt krämen svalna. Tillsätt jordgubbarna när kompotten är ljummen och häll detta över cheesecaken. Rätta till jordgubbarna och ställ cheesecaken i kylen övertäckt med en kökshandduk. Om du får kräm över kan du pensla lite på jordgubbarna efter en stund i kylen. Ytan blir glansigare då. När cheesecaken är helt sval kan du byta handduken mot folie.
Låt stå över natten. |
|
|