Mördegskakor - Schackrutor

Tid 120 min Antal 50 st Antal 200°C
Ingredienser:
200 g Smör
1 dl Strösocker
4.5 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
2 msk Kakao
Mördegskakor - Schackrutor



Tillagning:
Rumstemperera smöret och lägg i bunke tillsammans med sockret.
Rör ihop det så att det blir små bitar.

Häll sedan i mjölet och vispa det tills det blir jämt med stora bitar.

Knåda ihop degen till en stor boll.
Dela upp degen i två delar.

Lägg första halvan i en bunke och tillsammans med Vaniljsockret.
Vispa ihop det så att det blandar sig.
Tryck sedan ihop första degen till en boll.

Lägg andra halvan i en ny bunke och tillsammans med kakao.
Vispa ihop det så att det blandar sig.
Tryck sedan ihop andra degen till en boll.

Dela första degen i två halvor och rulla dem så att de blir 1-2cm tjocka.

Gör samma sak med den andra degen.

Nu har du två vita längder och två bruna längder.
Lägg en vit längd bredvid en brun längd på ett bakplåtspapper.
Lägg sedan den andra vita längden ovanpå den bruna länden.
Lägg sedan den sista bruna längden ovanpå den vita längden.
Rulla ihop rutlängden i bakplåtspapperet och forma till en rektangel.

Lägg sedan rutlängden i frysen ca 30min för att det skall vara lättare att skära upp den.

Ta ut rutlängden ut frysen och skär upp den i ca 3-4mm tjocka skivor, lägg de sedan på en bakplåt med bakplåtspapper på.

Sätt ugnen på 200°C.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10min.

Ta ut dem och låt den svalna under en handduk.
Förvara sedan i en kakburk.