Flippin’ Burgers |
120 min | | 4 st | |
|
|
Burgare ingredienser: |
500 g | högrev (hängmörad)
| 200 g | nötbringa (hängmörad)
| 100 g | nötlägg (eller annan del med hög bindvävskoncentration)
| 1 nypa | Salt
| 1 nypa | Svartpeppar |
|
|
|
Burgare tillagning: |
Köttfärs till hamburgare skall vara grovmald. Diameter 6 – 8 mm. Mal först köttet en gång och sedan färsen en gång så att den blir ordentligt blandad.
Har man ingen egen kvarn kan man be att få köttet malt i butik.
Forma snabbt med lätt hand åtta bollar på 100 gram av köttfärsen. Använd våg! Jobba inte för länge med händerna så att bollen blir för kompakt. Dessutom vill man undvika att värmen från handflatorna får fettet i köttfärsen att smälta. In med bollarna i kylen.
Hetta upp en stekpanna av gjutjärn. Sätt plattan på 10 av 12 till att börja med och justera sedan vid behov. Använd inget fett i stekpannan.
Lägg i köttfärsbollarna och tryck snabbt ut dem. Det funkar med stekspade men än bättre är att använda en stekvikt eller biffbankare.
Salta och peppra burgarna.
Stek hamburgarna minst 2 minuter per sida, eller efter tycke och smak.
Färdigpackad nötfärs skall genomstekas.
När burgaren vänds saltar och pepprar man den färdigstekta sidan och lägger på en skiva amerikansk cheddar som får smälta på burgaren medan den steks färdigt.
Dela under tiden hamburgerbröden och bre smör på dem. Rosta bröden på båda sidor i en stekpanna bredvid.
Stapla burgarna två och två och placera dem i de nyrostade hamburgerbröden. Slå lite hushållspapper om dem så blir de lättare att äta för hand.
Servera med senap och ketchup som tillbehör. |
|
|