Flippin’ Burgers Hamburgerbröd

Tid 180 min Antal 20 st Antal 225°C
Hamburgerbröd ingredienser:
850 g Vetemjöl special
25 g Strösocker
15 g Salt
40 g Jäst
5 dl Standardmjölk (gärna ekologisk)
50 g Honung (gärna svensk)
75 g Rapsolja (svensk av god kvalitet)

Pensling ingredienser:
1 st Ägg
1 nypa Salt
1 tsk Vatten



Hamburgerbröd tillagning:
Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen.

Knåda degen på medelhastighet i 10 – 12 minuter (min erfarenhet är att det kan ta längre tid, degen skall släppa från bunken, vara elsatisk och lättarbetad).

Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen skall dubbla sin storlek.

Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.

Forma avlånga korvar av degbitarna, skär bitar på 70 gram (använd en hushållsvåg), rulla till spänstiga bullar och placera dem på en smörad plåt.

Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i 60 – 80 minuter tills de dubblat sin storlek.

Man kan också låta bullarna jäsa utan duk i en ugn satt på 40 grader, med en skål vatten satt på botten av ugnen alternativt att man sprutar lite vatten med en blomspruta.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensling tillagning:
Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel.

Pensla bullarna och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av bullarna efter några minuter, när termometern når 93 grader är bullarna färdiga.